De Siertuin bestaat inmiddels al 48 jaar en is voor de meesten in de Noordkop een begrip. Wij zijn vorige week op bezoek geweest bij Rob Elfring voor een diepte-interview, want wie zit er eigenlijk achter dit mooie bedrijf?

Rob was 8 jaar dat zijn vader begon met de Siertuin. De interesse voor het bedrijf was in die tijd altijd al aanwezig en op zijn 17e is hij hiervoor ook gaan studeren.

Hier heeft hij alle kennis in het vak opgedaan om later in de praktijk te brengen.

Dat zogenaamde ‘later’ heeft hem zeker geen windeieren gelegd want De Siertuin staat bekent om zijn prachtige volwassen tuinen vanaf de aanleg.

Op het moment heeft hij 6 mensen in dienst en leveren ze de mooiste projecten af! Naast tuinontwerp doen ze ook bestratingen, schuttingen en vijvers dus het hele totaalpakket.

Het komt weleens voor dat mensen iets willen wat helemaal niet mooi is of niet mogelijk, dit weet hij uit ervaring. Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe hij daar dan mee omgaat.
Rob verteld dat dat heel eenvoudig is, hij maakt namelijk het plan van de klant en legt daarbij gelijk uit waarom bepaalde dingen niet kunnen of niet mooi worden. Daarnaast maakt hij een plan volgens zijn zienswijze op de tuin, maar verwerkt daar wel elementen van de klant in. Dit geeft de klanten wel het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt én vaak gaan ze ook voor het aangepaste plan.

Eén van laatste projecten die hij met trots heeft afgeleverd is Villa Clementine in Purmerend. Deze villa is in de geheel oude staat weer teruggezet en verbouwd tot trouwlocatie. In de tuin staat een boom uit 1860. Met trots laat hij ons de tekening zien die hij (nog volledig met de hand) voor dit project heeft getekend. De foto’s van het uiteindelijke werk zijn dan ook prachtig!

 

 

 

 

We willen graag van hem weten wat de tuintrends van het moment zijn en daar krijgen we direct een heel duidelijk antwoord op. “Een tuin heeft geen trend. Een tuin moet passen bij de woning, mens en omgeving. Een leuke vaas kan een trend zijn natuurlijk, maar daar leg ik geen tuin mee aan”. Eigenlijk hebben wij daar ook niets meer aan toe te voegen.

Als we vragen naar zijn succesformule zegt hij dat dat eigenlijk vooral heeft te maken met wat je wel en niet doet. Het is belangrijk dat je goede contacten onderhoudt met klanten en dat je luistert naar wat ze graag willen. Daarnaast hebben we een leuke groep mensen bij elkaar en de combinatie daarvan zorgt voor goede resultaten en reacties.

Wat vind Rob belangrijk in het leven? Gelukkig zijn en gezondheid. Eigenlijk heel simpel, maar meer heb je niet nodig. “Ik ben blij dat mijn kids gelukkig en gezond zijn, het werk gaat lekker, dan heb je toch niet te klagen verder?”. In de toekomst wil hij graag gaan reizen in Amerika. Vorig jaar is hij op rondreis geweest in Zuid-Afrika.

Een tip voor de starter in de groenbranche? “Op het moment is dat heel moeilijk. Het aanbod van nieuwe leerlingen is namelijk een drama! Het slimste is om niet direct voor jezelf te beginnen, maar eerst ervaring op te doen bij een extern bedrijf. Het gras is bij een ander altijd groener, totdat je het zelf moet maaien. Het lijkt misschien makkelijk, maar het is hard werken”.

Wij weten in ieder geval een ding al jaren; bij De Siertuin ben je in hele goede handen en verzekerd van een tijdloze tuin die bij jouw lifestyle past.