En ga een nieuwe uitdaging aan. Ik wandel bijna dagelijks op het strand, en elke dag weer zie ik afval liggen. Aangespoeld of achtergelaten, beiden is even erg. We hebben allemaal wel filmmateriaal voorbij zien komen op Facebook of YouTube waarbij oceaan dieren verstrengeld zijn geraakt in plastic, touw of netten of zelfs rietjes in hun neusgaten hebben. Dit laatste betrof een zeeschildpad. Ik vind het hartverscheurend en voel elke keer een boosheid opborrelen naar mijn medemens. Zijn we nou echt zo stom en onwetend? Ik denk gewoon dat de struisvogeltechniek de boventoon voert en we ons asociaal gedragen. Maar in tegenstelling tot elke keer opnoemen hoe erg dit allemaal is, zouden we deze energie beter kunnen focussen op hoe we hier een eind aan maken. 

Sterker nog je kan het laten zien. Elke keer als ik op het strand wandel pak ik afval op en neem het mee tot ik bij een afvalbak ben om het daar weg te gooien. Op deze manier doe ik echt iets en het is geen moeite want ik loop er toch.

Hoopvol denk ik dan zelfs dat als andere medestrandgangers dat zien, zij het misschien ook gaan doen. Tientallen Facebook Challenges heb ik voorbij zien komen die grappig, moeilijk, uitdagend en soms het bewustzijn verhogen of een goed doel ondersteunen. Maar vaak ook niet en worden gewoon opdrachtjes doorgegeven om vijf dagen lang een zwartwit foto te plaatsen oid.

En mensen doen dat, voor likes, aandacht en een goed gevoel of een complimentje. En dat is prima, ook ik maak mij daar tot op zekere hoogte schuldig aan. Toch leuk als mijn familie in Curacao of Canada een fotootje zien van wat mij bezighoudt en dat het goed gaat met mijn kabouters.

Maar, (als ik dan toch ga vergelijken) toch voel ik me nog veel beter op het moment dat ik dat stuk plastic heb weggegooit, wetende dat ik daar misschien wel een zeehond mee heb gered. Daar kunnen geen tweehonderdnegenentachtig likes tegenop. Dit gaat namelijk om onze planeet en alles wat er leeft waarbij elk dier en levend organisme een onderdeel is van de voedselketen. 

Ik vraag niet of je vier keer veertig sit-ups wilt doen tot dat je erbij neervalt. En ook niet om je salaris te doneren. Er zijn praters en doeners, en ik vraag je om te doen.

Als je wandelt in de natuur of waar dan ook, en je ziet afval.... pak minstens de eerste vier stukken op en gooi het in de afvalbak. Je inspireerd daar anderen mee en krijgt zelf een goed gevoel! Kan je daarna altijd nog een leuke selfie posten ;) 

Jij maakt het verschil.