Het buitenleven is misschien wel groter dan je denkt. Er zijn genoeg mensen die graag zoveel mogelijk uren buitenshuis doorbrengen, en wandelen is natuurlijk vrij gezond voor het lichaam, maar weinigen van ons geven er altijd veel aandacht aan hoe wandelen ook onze geestelijke gezondheid kan upgraden. Duimen omhoog voor de hondeneigenaar die bewust of onbewust dagelijks buiten wandelt.

Het blijkt dat wandelen gewoon je ticket is naar een gloednieuw brein, of je nu een passie hebt voor het buitenleven, of jezelf dwingt om een wandeling te maken door de natuur of het plaatselijke park.

Recente studies over de effecten van wandelen en de natuur zijn gericht op het begrijpen hoe deze recreatieve activiteit zowel de fysiologische als mentale aspecten van onze hersenen beinvloedt. Een van de belangrijkste redenen voor deze overdaad aan onderzoek is dat we zoveel minder tijd buiten doorbrengen, in het algemeen.

Het gemiddelde Amerikaanse kind brengt nu half zoveel buiten door in vergelijking met slechts twintig jaar geleden. Voor de helft!! En Nederlandse kinderen zitten daar niet heel ver vanaf. Slechts zes procent van de kinderen zal in een normale week buiten spelen. Omgekeerd brengen kinderen nu bijna acht uur per dag door kijkend naar tv, tablet, telefoon of computer. Dat aantal springt zelfs naar tien uur als je meetelt dat je soms twee dingen tegelijkertijd doet. Over het algemeen brengen mensen nu 93% van hun tijd door in een gebouw of voertuig.

Wat betekent dit? Nou, tenzij we wat pro-actiever gaan worden en we frisse lucht en vuil onder onze voeten gaan omarmen, is de prognose grimmig. De positieve kant is, als het op het buitenleven omarmen aankomt, regelmatig een beetje al heel veel doet.

Natuur maakt echt je hoofd leeg.

Volgens een studie die in Juli 2016 werd gepubliceerd in Proceedings van de National Academy of Sciences, had een 90 minuten durende wandeling door een natuurlijke omgeving een enorm positief effect op de deelnemers. In een enquete die daarna werd afgenomen, vertoonden de mensen die de natuurlijke wandeling namen een veel lager niveau van overdenken of obsessieve zorgen. De controlegroep die 90 minuten door de stad liep, rapporteerde niet zo'n verschil. Niet alleen dat, maar de wetenschappers gingen een stap verder en deden hersenscans van de onderwerpen. Ze vonden dat er een verminderde bloedtoevoer naar de subgenuele prefrontale cortex was. Wat betekent dat in begrijpelijk Nederlands? Een verhoogde bloedtoevoer naar dit deel van de hersenen wordt geassocieerd met slechte stemmingen. Alles van je verdrietig voelen over iets, tot je zorgen maken, tot grote depressies lijken te zijn verbonden met dit hersengebied. Wandelen deactiveert het.

Wandelen maakt je creatiever, verhoogt je focus en laad de batterijen op van je geest. En buiten het feit dat je je gewoon veel beter gaat voelen, is het ook nog een activiteit die 400 tot 700 calorieen per uur verbrandt.

Wandelen in de buurt van water leek het grootste effect te hebben, dus is die heerlijke wandeling langs het strand eigenlijk in alle opzichten de beste stap naar een opgefrist brein en een betere versie van jezelf! 

Volg deze link voor nog meer informatie en inspiratie naar www.wimp.com

 

Met dank aan: Erwin Maarhuis voor het aanleveren van een briljante foto waarop een schelp wel lijkt te zweven boven het strandzand en Model Milou Maarhuis op de foto wandelend met de honden Tim en Ravi.